Blog

Single article

De la  admin  On

Reteta – Pui grătărit încet

Pentru că tot românul e mare grătargiu, vă povestesc și viziunea mea despre grătare. Ele nu sunt o mâncare sau tehnică, ele sunt ocazia de a mânca împreună cu oameni dragi în aer liber. Asta nu înseamnă că puțină tehnică nu ne ajută să avem o masă pe cinste. Azi vă spun istoria unui pui la grătar, gătit încet, servit cu garnitură de couscous aromat.

Pentru pui am ales o tehnică de tranșare la care am reușit să găsesc doar denumirea în engleză, și anume “spatchcock”. Folosind o foarfecă, am detașat coloana vertebrală de corp. Aceasta am pus-o deoparte și o voi folosi la o supă. Apoi, am crestat cartilajul de la piept pentru a putea aplatiza puiul. Astfel se obține un pui întreg ce se coace mult mai repede, atât la grătar, cât și la cuptor. Tot de acasă am pregătit o marinată din suc de lămâie și lime, sos de soia, ardei gras, ardei iute, usturoi și ghimbir pe care le-am pasat la blender și le-am turnat peste pui.

În aer liber, am folosit un barbecue cu capac în care am ars cărbunii până au încetat să fumege, iar apoi i-am adunat pe jumătate din grătar. În partea cealaltă am pus o tavă de aluminiu deasupra căreia am așezat puiul pe grătar și am acoperit cu capac. Am creat astfel un soi de cuptor în care am lăsat puiul 3 ore, descoperindu-l o dată la 20 de minute pentru a-l unge cu marinată și a-l întoarce.

La ultima întoarcere, am turnat în tava de sub pui toată marinata ce mi-a rămas, o cană mare de apă și am pus peste couscous. Astfel acesta s-a aburit timp de 20 de minute, infuzându-se cu gustul ardeilor și cu fumul grătarului. Pe lângă astea, când odihneam puiul, am grătărit și niște felii de vinete și dovlecel pe care le-am asezonat cu sare, piper și ulei.

Toate astea le-am servit împreună cu o salată de spanac, înconjurat de căldura familiei.

Fast forward:

1 pui

250g couscous

3 ardei grași

1 ardei iute

1 lămâie mare

2 limes

10g ghimbir

3 linguri sos de soia

3 căței de usturoi

Marinăm puiul într-un sos din suc de citrice, sos de soia, ardei, usturoi și ghimbir. Gătim puiul într-un grătar închis, folosind căldură indirectă timp de 3 ore. Adăugăm couscous-ul la hidratat în tava în care am colectat sucurile de la carne și marinata.

Reteta preluata de la: http://www.adihadean.ro/

Inscrie-te la Pui Hai Hui

La noi in gospodarie este forfota mare, lasa-ne adresa ta de email si te vom tine la curent cu ce fac puii hai hui :)

Ultimile noutati