Blog

Single article

De la  admin  On

6 lucruri amuzante despre curcani

6 lucruri amuzante despre curcani

Curcanii sunt foarte populari în ţara noastră: îi vedem adesea în curtea bunicilor şi, cu toate acestea, nu ştim foarte multe lucruri despre ei. În schimb, în America şi în Canada este de-a dreptul o vedetă, aflându-se pe masa americanilor în special în a patra joi a lunii noiembrie, atunci când sărbătoresc Ziua Recunoştinţei.

Aşadar, ştiaţi că…

Curcanii sălbatici pot zbura? La cât îl vedem de mare, ne vine foarte greu să ne imaginăm un curcan ridicându-se la cer. Eeeei, oricum lucrurile nu se întâmplă chiar aşa, dar de zburat tot zboară. Spre deosebire de curcanii domestici, care se deplasează doar mergând, curcanii sălbatici pot atinge o viteză de până la 89 de kilometri pe oră, însă doar pe distanţe scurte. Întrucât sunt mai grăsuţi, pentru că de-a lungul timpului au fost îndopaţi cu hrană, să poată fi mâncaţi, curcanii domestici nu pot zbura.

Mărgelele fac diferenţa? Femelelor le lipsesc mărgelele şi moţul. În plus, un aspect aparte al masculilor il reprezinta barba: un smoc de păr localizat la nivelul pieptului. Acesta nu este de fapt păr, ci un tip de pene cu structura modificată. Mai rar, unele femelele prezintă acest smoc.

 

curcanii-post-1

Curcanii sălbatici se urcă în copaci? În pădure, curcanii sălbatici zboară pe crengile inferioare ale copacilor, pentru a petrece mai apoi noaptea acolo. În acest fel, scapă şi de prădători.

Masculii îşi modifică uneori culoarea capului? Masculii sunt recunoscuţi şi prin postura înfoiată a corpului. Când masculul este înfoiat, moţul, capul şi mărgelelele de la gât capătă o nuanţă aprinsă de roşu , alb şi albastru, uneori chiar şi în câteva secunde. În rest, corpul curcanului este verde, auriu şi roşu, iar al femelelor este predominant maroniu şi gri.

Numele de “turkey” nu are nicio legătură cu Turcia? Se pare că atunci când englezii au văzut prima oară această pasăre, au considerat că este înrudită cu bibilica. Bibilica, originară de pe continentul african, a pătruns în Europa prin Turcia, primind porecla de „găină turcească”. Făcând această analogie, englezii i-au spus curcanului „turkey”, în realitate neexistand nicio legatură între Turcia şi această pasăre.

Sursa: http://www.zooland.ro/curiozitati-curcani-6-lucruri-amuzante-despre-curcani-4923

Inscrie-te la Pui Hai Hui

La noi in gospodarie este forfota mare, lasa-ne adresa ta de email si te vom tine la curent cu ce fac puii hai hui :)

Ultimile noutati